ב-3 העונות האחרונות שיחקה אסטנה 3 פעמים בשלב בתים אירופי. פעם אחת בליגת האלופות ופעמיים בליגה האירופית. באותן 3 עונות (פלוס משחק אחד העונה) קיימה אלופת קזחסטן 16 משחקי בית באיצטדיון אסטנה ארנה. אלא שלמרות מפגשים עם יריבות כמו אתלטיקו מדריד, בנפיקה, אולימפיאקוס וסלטיק, אסטנה ניצחה ב-8 משחקים, סיימה בתיקו ב-8 נוספים ולא רשמה אפילו הפסד ביתי אחד. הקבוצה שבנה המאמן סטנימיר סטוילוב הצליחה בעקבות שלל גורמים כמו השקעה כספית וזרים איכותיים, אך האם לעובדה שמשחקיה הביתיים מתקיימים על משטח דשא סינטטי צד משמעותי נוסף בהישגים?

עוד באתר:

כמובן שמרבית משחקי הכדורגל והאימונים בעולם מתקיימים על משטח דשא טבעי, אליו מורגלים השחקנים מגיל צעיר, ועל כן עולה השאלה עד כמה, אם בכלל, משמעותי המעבר בין הדשא למשטח הסינטטי? על אף שלא מדובר בעניין שכיח, ברחבי העולם ניתן למצוא לא מעט קבוצות שמשחקות באיצטדיון בעל משטח מלאכותי. בדרך כלל הסיבה העיקרית היא מזג האוויר הקר, שמקשה על גידול דשא טבעי והמשטח הסינטטי מהווה תחליף. בין המועדונים שבמגרשם הביתי הותקן משטח מלאכותי נמצאים לא מעט מרוסיה וסקנדינביה, נאנסי ולוריין מצרפת, יאנג בויז משוויץ ובואבישטה מפורטוגל. 

בתוכנית Sport Science של רשת ESPN ניסו לבדוק את ההבדלים בין דשא טבעי לסינטטי בעזרת הצגת תוצאות מחקרים. לדבריהם, על משטח סינטטי הקפיצה של הכדור גבוהה יותר ב-28 אחוזים לעומת משטח רגיל. המשמעות היא שהמשטח עוזר לכדור לשמר יותר מהירות ובכך גם המשחק אמור להפוך לכאורה למהיר יותר. לנתון הזה יש כמובן גם השפעה על תזמון פעולות השחקנים העקבות המהירות, שאמורה להיות גבוהה יותר.

בתוכנית התייחסו גם לשם הרע שיצא לדשא הסינטטי בדעת הקהל כגורם לפציעות. המשטח אכן מעלה בצורה ניכרת את הסיכוי לשפשוף העור אבל מנגד הוצגו מחקרים כי דשא סינטטי דווקא מוריד את הסיכון הכללי לפציעה ב-10-14 אחוז. למרות זאת הבעיה העיקרית היא בפציעות באיזור הברך כשהסיכוי שלהן להתרחש על דשא סינטטי עולה בכ-50 אחוזים.

מי שיודעים דבר או שניים על הנושא הם המומחה לספורט הישגי ד"ר איציק בן מלך ושחקן העבר של מכבי קלמי סבן, ששיתפו מניסיונם.

הסוגיה הראשונה עליה נשאלו השניים היא ההשפעה של סוג המשטח על המשחק עצמו. סבן סיפר: "באופן אישי יצא לי לשחק על דשא סינטטי במשחק חוץ במוקדמות הליגה האירופית כשהייתי במכבי נתניה. זו בעצם היתה הפעם היחידה בקריירה. בנוסף, בתקופה בה הייתי בסטיאווה בוקרשט ברומניה התאמנו הרבה על דשא סינטטי שהיה ברמה גבוהה יחסית. ממה שאני זוכר זה לא הכי נוח. התחושה עם הכדור שונה והמגרש עצמו שונה. אני יודע שיש באירופה מגרשים סינטטים ברמה מאוד גבוהה, למשל בליגה הצרפתית, אבל עדיין זה לא אותו דבר. בגלל שהמגרשים ברמה גבוהה אני לא יכול להגיד עד כמה ההבדלים בין סינטטי לדשא רגיל גדולים, אבל מרגישים בהבדל. לפעמים קשה לפתח משחק מסירות כי הכדור לא תמיד מקבל את הכיוון הנכון ולוקח זמן להתרגל". 

בן מלך, שמשמש בין השאר כמנהל היחידה למתודיקה ולרפואה בספורט במכללה האקדמית בוינגייט, נתן את הזווית שלו: "הכדור לא זז בצורה רגילה. מרבית השחקנים רגילים לשחק בדשא טבעי ויכול להיווצר מצב שהעוצמה והמהירות בה הכדור זז משתנה ואולי גם הדיוק והרגש יורדים".

אז איך מתכוננים למשחק על המשטח? "חייבים להתאמן על המגרש, יותר מפעם אחת. מבחינת הציוד אין הבדלים. אלה אותם נעליים ואותם פקקים. יכול להיות שחלק מהשחקנים יחליטו לשחק עם סטופקס כי אולי ירגישו שהם עלולים להחליק אבל אין שוני מיוחד"', אמר סבן, "בארץ הדשא הזה לא ברמה גבוהה אבל אני חושב שאם אישרו לשחק על המשטח הזה באירופה הוא חייב להיות ברמה טובה ולכן אני לא בטוח שיהיה הבדל גדול מדי".

למרות המשטח הלא קונבנציונאלי ממש לא הכל שחור והשניים גם ציינו נקודות חיוביות. ראשית אמר בן מלך: "אני יכול לציין שהדשא הסינטטי מוסיף לשחקנים מהירות מכיוון שהדחיפה שמקבלים מהקרקע היא יותר טובה. זה כמו מסלולים שונים שיש באתלטיקה, כשמסלול סינטטי נחשב למהיר יותר". 

סבן הוסיף: "אני חושב שתוך אימון או שניים מתרגלים. יכול להיות אפילו שחלק מהשחקנים ירגישו יותר טוב. לשחקנים הטכניים יהיה זמן הסתגלות קצר יותר ויהיה להם יותר קל לדעתי. זה עניין של להתרגל למגרש, כמו שמגיעים לשחק נניח על מגרשים עם קצת בורות כמו בעבר או מגרש רטוב. השוני העיקרי הוא בהרגשה שלך על המשטח. יכול להיות שבהתחלה זה יהיה לשחקנים קצת משונה והפקק לא "יתקע" ברצפה כמו שרגילים".

לסיום התייחס בן מלך לעניין הפציעות והסביר: "דשא סינטטי הוא לא בריא מבחינה אורתופדית. ככל שהמשקל של השחקן גדול יותר הוא יותר מועד לפציעות כשהאיזורים המסוכנים הם עמוד השדרה והברכיים. בגילאי ילדים אין בעיה אבל ככל שמדובר בשחקנים גדולים יותר זה משתנה. אני מניח שאולי יהיו שחקנים שירגישו את זה. הבעיה במשטח הזה היא לא שפשופים מגליצ'ים נניח, אלא שהנחיתה עם הרגל על הדשא גורמת לזעזוע גדול יותר מבדרך כלל בגלל שהמשטח קפיצי יותר וקשיח יותר".